Terveys ja sairaudet

Yhdistyksemme pyrkii olemaan mahdollisimman huolellinen ja vastuullinen koirien tuonnissa. Koirista kiinnostuneille kerromme haastattelun yhteydessä tautiriskeistä ja mitä toimenpiteitä/testejä koirilta otetaan ennen Suomeen tuloa. Edellytämme myös perehtymään ennen adoptiopäätöstä Kyproksella esiintyviin sairauksiin, joista olemme koonneet kattavasti tietoa sivuillemme. Valitettavasti emme voi taata koirien olevan täysin terveitä, vaikka ne pyritäänkin tutkimaan mahdollisimman tarkasti Kyproksella. Mikäli tutkimuksissa ja testeissä jotain ilmenee, informoimme adoptoijaa asiasta. Tulee myös huomioida, että koirien taustoista ei useimmiten ole mitään tietoa ja koirilla voi ilmetä esimerkiksi fyysisiä vikoja, nivelrikkoa tai muita ortopedisia ongelmia. Jotkin sairaudet saattavat olla myös piileviä, eivätkä paljastu testeissä, minkä vuoksi tautitestit tulee uusia Suomessa. Kypros on rabies-vapaa maa.

JOKAISELTA KAUTTAMME ADOPTOITAVALTA KOIRALTA OTETAAN LEISHMANIOOSIN IFAT-TESTI SEKÄ 4DX PLUS -TESTI, JOKA SISÄLTÄÄ BORRELIOOSI-, EHRLICHIOOSI-, ANAPLASMOOSI- JA SYDÄNMATOTESTIT KYPROKSELLA. Aina on kuitenkin varauduttava siihen, että vaikka testi on negatiivinen, koira on voinut silti saada tartunnan, ja sairaus voi puhjeta myöhemmin Suomessa. Suosittelemme leishmania Elisa-testin sekä 4DX-testin uusimista puolen vuoden kuluttua koiran tultua Suomeen. Lisää tietoa koirille tehtävistä toimenpiteistä ennen Suomeen tuloa löytyy adoptioprosessi -sivulta.

Mikäli olet kiinnostunut adoptoimaan koiran kauttamme, tutustuthan huolellisesti Kyproksella esiintyviin sairauksiin:

Leishmanioosi
Punkkivälitteiset taudit (Ehrlichioosi, Anaplasmoosi, Borrelioosi, Babesioosi)
Muut sairaudet (Sydänmato, Leptospiroosi, Parvovirusripuli)
MULTIRESISTENTIT BAKTEERIT MRSP JA ESBL

Suosittelemme myös tutustumaan Ruokaviraston tutkimukseen (2/2019): ZONOOTTISET TAUDINAIHEUTTAJAT TUONTIKOIRISSA. Riskikartoitukseen on osallistunut myös Kyproskoirat ry:n kautta kodinsaaneita koiria.