Multiresistentit bakteerit

MULTIRESISTENTIT BAKTEERIT MRSP JA ESBL

Multiresistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa niin eläimiä kuin ihmisiä ja yleistyy jatkuvasti. Ongelma johtuu huolettomasta ja liiallisesta antibioottien käytöstä. Antibioottiresistentillä tarkoitetaan sitä, että bakteeri on kehittänyt itselleen vastustuskyvyn yhtä tai useampaa antibioottia kohtaan. Tämän vuoksi kyseinen antibiootti ei enää auta infektion hoidossa.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja esiintyy erityisesti Intiassa ja muualla Aasiassa, missä antibioottien käyttö on erittäin runsasta. Vastustuskyky mikrobilääkkeille lisääntyy jatkuvasti myös Euroopan maissa. Esimerkiksi Aasiassa ESBL-bakteerin kantajuus on niin yleistä, että tutkimusten mukaan turistiripuliin antibioottikuurin syöneistä kaakkois-aasianmatkaajista 69% ja intianmatkaajista 80% palaa Suomeen ESBL-bakteerin kantajina. Todennäköisesti multiresistenttejä bakteereita esiintyy enemmän rescuekoirilla kuin suomalaisilla koirilla johtuen maiden erilaisista antibioottikäytännöistä sekä bakteerien helposta leviämisestä tarhaolosuhteissa. Terveelle ihmiselle multiresistentit bakteerit eivät ole vaarallisia ja niistä on mahdollista myös puhdistua. Ongelmaksi bakteerit muodostuvat mikäli ne aiheuttavat infektion, jolloin infektioita on sopivien antibioottien puuttuessa vaikeampi hoitaa.

Tyypillisimmät multiresistentit bakteerit koirilla ovat MRSP, joka vastaa ihmisen sairaalabakteeria MRSA:ta ja ESBL, joka on suolistobakteereille kehittyvä ominaisuus. Raakaruokinnassa piilee riski koiran ESBL-tartunnalle, sillä erityisesti broilereilla esiintyy yleisesti ESBL-kantajuutta. Kotioloissa lähikontaktissa bakteerit siirtyvät helposti ihmisten ja muiden eläinten välillä. Kantajuus ei yleensä aiheuta ongelmia perusterveelle eläimelle itselleen, mutta tartuntavaaran takia siitä on aina ilmoitettava eläinlääkäriaikaa varatessa.

Suurin riski siihen, että bakteerit aiheuttavat ongelmia on ns. riskiryhmään kuuluvilla henkilöillä, joiden immuunivaste on heikentynyt. Esimerkiksi vanhukset, syöpäpotilaat, pikkulapset, raskaana olevat, elinsiirtopotilaat, maksa- ja munuaissairaat, HIV/AIDS potilaat.

MRSP  Staphylococcus pseudintermedius on koirien, muiden eläinten, ja eläinten kanssa tekemisissä olevien ihmisten iholla ja limakalvoilla esiintyvä bakteeri. Bakteeri on hyvin yleinen terveillä eläimillä, mutta se voi aiheuttaa myös erilaisia tulehduksia eli infektioita. Tavallisimmin bakteeri aiheuttaa erilaisia iho- ja haavainfektioita. Muita harvinaisempia ovat mm. luu- ja nivelinfektiot sekä virtsatietulehdukset. Kun tämä bakteeri on vastustuskykyinen metisilliiniantibiootille, sitä sanotaan MRPS:ksi, ja tällöin se on yleensä vastustuskykyinen myös monille muille antibiooteille, ja tällöin monet yleisesti koirilla käytettävät antibiootit eivät tehoa MRSP:n aiheuttamaan tulehdukseen. MRSP voi olla myös vaikeiden ihosairauksien taustalla. Ihminen on yleensä MRSP:n oireeton kantaja ja kantajuus on todennäköisesti lyhyt. Koirasta toiseen MRPS tarttuu esimerkiksi iho- tai limakalvokontaktissa, ja tartuttavuus on suurimmillaan antiobioottikuurin aikana.

ESBL on yleisnimitys sellaisille suolistobakteereille, jotka tuottavat mikrobilääkkeitä pilkkovaa laajakirjoista beetalaktamaasi (ESBL)-entsyymiä. Entsyymin avulla bakteereista tulee vastustuskykyisiä yleisimmin käytetyille antibiooteille. ESBL voi aiheuttaa sekä ihmiselle että eläimelle mm. kroonisia virtsatietulehduksia, sekä vakavia yleisinfektioita. ESBL voi tarttua koirasta myös ihmiseen ja tartunnan voi saada eritteiden (sylki, uloste, virtsa) välityksellä.

Vakavia ongelmia saattaa tulla silloin, kun ESBL- ja/tai MRSP-positiivinen koira sairastuu ja hoidot eivät auta. Tällöin pahimmassa tapauksessa saatetaan päätyä eutanasiaan. Perusterve koira saattaa myös ajan kuluessa puhdistua näistä bakteereista.

Lähteet:

Usein kysyttyä MRSP:stä. Verkkojulkaisu. <https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-laakitseminen/moniresistentit-bakteerit/usein-kysyttya-mrspsta/>.

Laajakirjoisia beetalaktamaasientsyymejä tuottavat bakteerit (ESBL). Verkkojulkaisu. <https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoonoosibakteerien-resistenssi/laajakirjoisia-beetalaktamaasientsyymeja-tuottavat-bakteerit-esbl/>.

Resitentit bakteerit lemmikeillä – ESBL, MRSP ja MRSA. Verkkojulkaisu. <https://evidensia.fi/hoitovinkit/multiresistentit-bakteerit-lemmikeilla-esbl-mrsp-ja-mrsa/>.

350 000 suomalaista käy vuosittain riskialueilla Aasiassa – Erikoislääkäri: Älä ota antibiootteja turistiripuliin. Verkkojulkaisu. <https://yle.fi/uutiset/3-9608956>.

Rintala, Esa – Gröndahl-Ylihannuksela, Kirsi – Lönnqvist, Emilia – Talja, Mikko – Rantakokko-Jalava, Kaisu – Vuopio, Jaana. ESBL:ää tuottavien suolistobakteerien oireeton kantajuus Etelä-Suomessa. Lääkäriehti 43/2018 vsk 73, s. 2503-2513.