Metsästyskoirien kaltoinkohtelu

Metsästys on todella yleistä Kyproksella, jonka vuoksi myös metsästyskoiria on saarella runsaasti. Arviolta 200 000 koiraa hylätään vuosittain ja niistä suurin osa on pointtereita (tai lyhyt- ja karkeakarvaisia saksanseisojia > engl. saksanseisoja = German pointer) tai mitä vaan näiden ja muiden rotujen sekoituksia. Yhdellä metsästäjällä voi olla omistuksessaan lukuisia koiria.

Suurin osa metsästäjistä pitää koiriaan todella huonoissa oloissa, ei koskaan sisällä talossa, vaan pienissä häkeissä vähän syrjäisemmissä paikoissa. Koirat eivät yleensä ole samalla tontilla missä omistaja itse asuu, ettei tämän tarvitse kestää koirien haukuntaa tai muuta koirista aiheutuvaa häiriötä. Jos koirat ovat omaa pihapiiriä kauempana, niitä ei välttämättä jakseta käydä ruokkimassa joka päivä. Hyvin usein koirien ravinto koostuu kuivasta vaaleasta leivästä sekä likaisesta juomavedestä, ja ne ovat häkeissä ulosteiden ja virtsan keskellä.

Eräs vallitseva harhakuva on, että nälkäiset koirat juoksevat paremmin saaliin perässä. Nälässä pidon takia monet metsästyskoirista ovat usein todella laihoja. Koska koirat ovat heikkoja huonon hoidon ja ravinnon vuoksi, ne eivät jaksa juosta niin hyvin ja pitkään kuin mitä voisivat, jos niitä olisi hoidettu asianmukaisesti. Pienissä häkeissä jopa yli puoli vuotta olevien eläinten lihaksetkin luonnollisesti surkastuvat. Koiria ei yleensä käytetä eläinlääkärissä, koska niihin ei haluta tuhlata rahaa, eikä niitä siis esimerkiksi myöskään rokoteta tai madoteta. Eräs aktiivi oli kuunnellut eläinlääkärissä kun metsästäjä oli tuonut sinne koiransa, jolla oli jalkavamma. Eläinlääkäri oli kertonut operoinnin maksavan muutama sata euroa, jolloin metsästäjä oli nauranut luodin olevan huomattavasti halvempi.

Jos koira todetaan huonoksi metsästyskoiraksi, se hylätään esimerkiksi vuorille, heitetään avolava-autosta tielle tai ammutaan. Aina on saatavilla uusia koiria. Monet metsästyskoirat ovat myös pahoinpideltyjä omistajien taholta. Metsästyskausi kestää vain muutamia kuukausia, jonka jälkeen koirat ovat ympäri vuorokauden pienissä häkeissä, joista ne otetaan monesti ulos vasta kun uusi metsästyskausi alkaa. Jotkut eivät jaksa eivätkä halua huolehtia koiristaan ympäri vuoden vaan metsästyskauden loputtua hankkiudutaan jollain tavalla koirista eroon ja kun uusi kausi alkaa hommataan uudet koirat.

Metsästyskoiria kuolee myös paljon käärmeenpuremiin sekä ihmisten levittämiin myrkkyihin, jotka on tarkoitettu pääasiassa kulkukissoille/-koirille. Jopa itse metsästäjät levittävät myrkkyä toisten metsästäjien koirille, koska eivät halua, että muut metsästäjät tulevat heidän hyväksi riistapaikaksi havaitsemalleen alueelle.

Pointtereiden luonne:

Pointteri on erittäin voimakkaasti omaan ihmiseensä leimautuva, iloinen, leikkisä ja sosiaalinen rotu. Vaikka metsästyskoirat pärjäävätkin Kyproksella ulkona ympäri vuoden, ne kaipaavat silti ihmisen läsnäoloa ja rakkautta, samalla lailla kuin kaikki lajikumppaninsa. Ne ovatkin itse asiassa usein todella hellyydenkipeitä. Pointterit on jalostettu nimenomaan parityöskentelyyn, joten niiden tulee senkin puolesta olla sosiaalisia ja kontaktihakuisia. Lapsien suhteen pointteri on yleensä kärsivällinen ja rauhallinen, ja tuntiessaan olonsa epämukavaksi pointteri pikemmin poistuu paikalta kuin ärtyy. Pointteri on erittäin älykäs ja sen koulutettavuus on hyvä. Rotu soveltuu metsästyksen lisäksi erittäin moneen harrastamiseen ja se kaipaa jatkuvasti älyllisiä haasteita ja paljon liikuntaa. Lenkkikaverina se on väsymätön. Vapaana pidettäessä on muistettava, että pointtereilla on erittäin voimakas metsästysvietti, joten se lähtee helposti eläinten hajujen perään. Omistajalta vaaditaan tiettyä jämäkkyyttä, koska pointteri saattaa olla hiukan jääräpäinen.

Lähteet:

Rehoming Cyprus Pointers: http://www.rehomingcypruspointers.co.uk/about/