Avustuskohteet

Tällä hetkellä yhteistyötarhoihimme eteläisellä Kyproksella kuuluvat Sirius Dog Sanctuary Limassolissa ja Aradippou Dog Shelter Larnakassa. Näiltä kahdelta tarhalta kotiutamme koiria myös Suomeen. Vierailemme 2-3 kertaa vuodessa paikan päällä yhteistyötarhoillamme. Viemme mukanamme keräämiämme lahjoituksia sekä tutustumme koiriin ja otamme niistä kuvia ja videoita. Myös yksi vakiokohteistamme matkoillamme on Pafoksella sijaitseva Tala Monastery Cats -kissatarha, jossa asuu vakituisesti noin 800 kissaa. Heitä autamme erilaisin tarvike -ja ruokalahjoituksin.

Aradippou Dog Shelter

Aradippoun koiratarha sijaitsee Aradippoun kylässä, lähellä Larnakan kaupunkia. Tarha oli kunnan omistuksessa 25.9.2009 saakka, jolloin koirat olivat huonokuntoisia ja niitä myös lopetettiin aiemmin kuin 15 vrk sisällä sinne tulosta. Lain mukaan koiria ei olisi saanut lopettaa, kuin aikaisintaan 15 vrk tarhalle tulosta. Tarhan pihalla on vielä koirien polttouuni muistuttamassa vanhoista ajoista.

”Larnaca-Famagusta Association for the Protection of Animals and Birds” -yhdistys onnistui vakuuttamaan silloisen kaupunginjohtajan, jotta he saivat tarhan ja koirien hoidon omalle vastuulleen. Koirista huolehti pieni joukko vapaaehtoisia, jotka ulkoiluttivat ja veivät sairaita koiria eläinlääkäriin, siivosivat häkkejä ja ruokkivat niitä, ilman juoksevaa vettä ja sähköä. Tällä hetkellä tilanne on hieman parempi, sillä siellä on sähköä ja juoksevaa vettä, sekä ulkomaisin lahjoitusvaroin tarhan alueelle on saatu betonilattiat häkkeihin ja koko tarhan alueelle. Maatilkku on edelleen valtion omistama, mutta tarhasta ja koirista vastaavat nykyään 4-5 vapaaehtoista, sekä 2-3 satunnaista vapaaehtoista. Vuosien aikana tarhaa on saatu laajennettua, rakennettua aita ympärille, lisätty häkkejä ja saatu muutama rakennus varastokäyttöön ja koirien hoitohuoneeksi.

Yhdistyksen politiikkaan kuuluu että terveitä koiria ei koskaan lopeteta, joka on johtanut siihen että tarhalla on ollut suurimmillaan 150 koiraa etsimässä omaa kotiaan. Tällä hetkellä (1/2020) tarhalla on 76 koiraa. Koiria sijoitetaan pääosin Kyprokselle, Englantiin ja Suomeen. Suurin osa koirista on metsästyskoiria, joita hylätään metsästyskaudella tai vanhalla iällä, sekä monia mustia koiria, joista kukaan ei ole kiinnostunut. Tarhan ulkopuolelle tuodaan usein koiria sidottuna aitaan ja koiranpentuja pahvilaatikoissa, joista vapaahtoiset löytävät ne aamuisin.

Kaikki tarhalle tulevat naaraat steriloidaan, jotta uusia kodittomia pentuja ei enää syntyisi. Koirat madotetaan neljä kertaa vuodessa sekä niille annetaan loishäätölääkityksiä ympäri vuoden. Tarhalla on vain yksi kokopäiväinen työntekijä, joka huolehtii koirista arkipäivisin. Viikonloput ja pyhäpäivät katetaan muiden vapaaehtoisten voimin, jotka ovat sitoutuneet pitämään koirista huolen ja tekemään kaikkensa löytääkseen niille parhaat mahdolliset kodit. Tarhan hoitaminen pienellä voimalla on hyvin työlästä ja selviytyminen riippuu pitkälti lahjoituksilla, joita se saa yksityisiltä ihmisiltä, ulkomaisilta avustusjärjestöiltä tai erilaisten tapahtumien turvin. Tarha saa pienen avustuksen vuosittain maatalousministeriöltä, joka menee suoraan tarhan ruoka- ja eläinlääkärilaskuihin.

Kyproskoirat ry:llä on vuoden ympäri eettisten lahjojen keräys, jonka tarkoituksena on saada lahjoitusvaroin tarhoille mm. ruokaa, lääkkeitä, häkkejä sekä avustaa eläinlääkärikuluissa ja koirien steriloinneissa. Jos haluat osaltasi auttaa keräyksessä, voit ostaa eettisen lahjan tai auttaa esimerkiksi lahjoittamalla

Aradippou Dog Shelter kotisivut

Facebook: https://www.facebook.com/Aradippou-DogShelter-Page-488617877832746/

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sirius Dog Sanctuary

Sirius Dog Sanctuary on vapaaehtoisvoimin pyörivä hyväntekeväisyysjärjestö (nro 318), joka on omistautunut kyproslaisten kulkukoirien hyvinvoinnille. Sirius sijaitsee Monissa, lähellä Limassolin kaupunkia. Tarha on nimetty Ison koiran tähdistössä sijaitsevan, Maasta katsoen tähtitaivaan kirkkaimman tähden Siriuksen (ns. ”Koirantähti”; Canis Majoris) mukaan. Sirius sijaitsi alun perin Limassolin Polemidian alueella, jolloin se kuului viiden vuoden ajan kunnalle. Nykyisellä asuinpaikallaan, isossa vanhassa varastorakennuksessa, tarha on sijainnut jo useita vuosia.

Tammikuussa 2020 Siriuksen vastuulla oli yhteensä 82 koiraa, joista yhdeksän oli kotihoidossa ja loput tarhalla. Koiria on pennuista vanhempiin, isoista pieniin sekä riehakkaista rauhallisiin yksilöihin. Siriuksen politiikkaan kuuluu, ettei terveitä koiria koskaan lopeteta ja kaikki tarhalle tulleet naaraat steriloidaan, jotta uusia kodittomia pentuja ei enää syntyisi. Siriuskoirat rokotetaan vuosittain ja lisäksi ne madotetaan neljä kertaa vuodessa, mikä on erittäin hyvä asia. Sirius toimii melko pienen, lujasti töitä tekevän vapaaehtoisjoukon voimin, ja sitä johtaa komitea. Kaikki vapaaehtoiset ovat sitoutuneet tekemään koirien elämästä mahdollisimman mukavaa. Sirius selviytyy vain lahjoitusten avulla, joita se saa jäseniltään ja joita vapaaehtoiset sekä muut tarhan ystävät ja tukijat keräävät kasaan erilaisissa tapahtumissa. Sirius saa myös pienen lahjoituksen Limassolin kunnalta, jonka se käyttää koirien eläinlääkärikuluihin.

Sirius ottaa vastaan mitä vain raha-, ruoka-, lääke-, siivousväline- ja tarvikelahjoituksia, ja kuka vaan on tervetullut vierailemaan tarhalla koiria katsomassa (katso aukioloajat ja yhteystiedot Internet-sivulta). Sirius on useimmiten tupaten täynnä, jolloin uusia koiria ei voida ottaa sisälle. Tälloin koiria tuovia opastetaan ottamaan yhteyttä muihin tarhoihin tai kotihoitamaan koiraa kunnes se löytää kodin – tässä tilanteessa Sirius voi myös tukea kotihoitajaa. Viimeisimpänä vaihtoehtona on uusien koirien vienti kunnallisille tarhoille, eli poundeille, joissa olot eivät ole niin hyvät ja poundeilla koiria myös valitettavasti lopetetaan. Sirius tiedottaa koiramäärästä sekä tarhan tilanteesta säännöllisesti Facebookissa. Siriuskoiria kotiutetaan eniten Kyprokselle ja Britteihin, mutta Suomessakin on jo oma pieni siriuskoirapopulaationsa. 

Sirius Dog Sanctuary kotisivut

Facebook: https://www.facebook.com/siriusdogsanctuary/?fref=ts

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tala Monastery Cats

Tala Monastery Cats kissatarha sijaitsee Talan kylässä Pafoksella. Alunperin useiden vuosien ajan kulkukissat asustelivat Agios Neofytos luostarin ympäristössä. Kesäkuuhun 2011 mennessä kissojen lukumäärä oli kasvanut 70 kissaan, jotka kaikki asuivat luostarin kahvilassa. Kissat siirrettiin hieman kauemmaksi kahvilalta tarhan nykyiselle paikalle, missä kissoja ruokittiin kahdesti päivässä. Kissoja hylättiin sinne lisää säännöllisesti, mutta lukumäärä pysyi aina kutakuinkin samana. Kissoja kuoli sairauksiin sekä infektioihin, ja etenkin pennut selviytyivät hengissä surullisen harvoin. Pikkuhiljaa paikka kehittyi kissatarhaksi, kun vuonna 2013 pienen vapaaehtoisen joukon valtavien ponnistelujen jälkeen tarhan aitaamiseen tarvittava 10 000 euroa saatiin kerättyä. Näin kissat saatiin pidettyä turvassa kahdelta suurelta uhalta, auton alle jäämiseltä ja nälkäisten kulkukoirien suuhun joutumiselta. Paikan aitaamisen jälkeen satoja kissoja on hylätty tarhalle ihmisten toimesta, ja jopa heitetty tarhan yli kolme metriä korkean aidan yli, kun kukaan ei ole näkemässä tai jätetty laatikossa tienvarteen.

Tänä päivänä tarha on arviolta noin 800 kissan koti, joista huolehditaan päivittäin usean englantilaisen vapaaehtoisen voimin. Joka päivä tarvitaan vähintään 15 työtuntia kissojen ruokkimiseen, hoitamiseen ja tarhan siisteyden ylläpitoon. Kissatarhaa kehitetään jatkuvasti kissoille paremmaksi ja viihtyisämmäksi paikaksi. Monet kannattajat ja yritykset ovat lahjoittaneet tarhalle tarvikkeita, joilla vapaaehtoiset ovat saaneet tarjottua kissoille tarhan sijasta “kodinomaisen” paikan, johon kuuluu suojaa, varjoa ja mukavia paikkoja, jossa syödä, leikkiä ja hiljentyä nukkumaan. Tarha selviytyy vain lahjoitusten avulla, joita se saa yksityisiltä ihmisiltä, ja joita vapaaehtoiset sekä muut tarhan tukijat keräävät erilaisissa tapahtumissa. Tarha ei saa mitään tukea valtiolta. Tarhan pakolliset kulut joihin sisältyy ruoka, eläinlääkäri ja lääkkeet, sekä kissojen steriloinnit ovat vuosittain yli 50 000 euroa. Kaikki tarhalle tulevat kissat leikkautetaan niiden ollessa tarpeeksi vanhoja. Tarhalla ei ole palkattuja työntekijöitä. Tarhalta on mahdollista adoptoida kissoja ympäri eurooppaa, mutta vain murto-osa kissoista löytää oman kodin.

Tala Monastery Cats kotisivut

 Facebook: https://www.facebook.com/talamonasterycats/?fref=ts

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Esittelyvideo Tala Monasteryn kissatarhalta

Voit tukea tarhoja Paypal -lahjoituksin alla olevasta linkistä.

Tee Paypal lahjoitus