Opas kotiutuvalle koiralle

Ennen koiran kotiin saapumista

• Rauhoita koiralle oma tila ja paikka, jossa se saa olla yksin
• Jos sinulla on muita lemmikkejä, mieti kuinka voit tarvittaessa eristää lemmikit toisistaan
• Selvitä, saatko vapaata töistä, opinnoista tai muista velvollisuuksista koiran kotiutumisen alkuun.
• Hanki koiralle y-valjaat (valjaat, joissa rintapala menee etujalkojen välistä vatsahihnaan; mielellään jarrupalalla varustetut), panta, ja hihnat valjaisiin ja pantaan. Kysy koiran mitat varusteita varten yhdistykseltä.
• Varaa jotain vatsaa tasaavaa lääkettä varmuuden vuoksi. Esimerkiksi Attapekt, Inupekt ja erilaiset maitohappobakteerivalmisteet ovat hyviä valmisteita lievempiin suolisto-oireisiin ja Promax ripuliin.
• Varaa koiralle aika eläinlääkärin terveystarkastukseen. Tarvittaessa voit kysyä yhdistyksen neuvoa rescueystävällisen eläinlääkärin valinnassa.

Koiran noutaminen lentokentältä

Tullessasi hakemaan koiraa kentältä ota mukaan panta, Y-valjaat, sekä kaksi hihnaa, jotta saat kytkettyä koiran tuplavarmistuksella. Ota mukaan myös herkkuja, pyyhe/viltti, kakkapusseja, talouspaperia mahdollisten vahinkojen varalta ja vettä, sillä koira voi olla janoinen lennon jälkeen. Koira ei välttämättä ole tottunut kulkemaan missään kulkuvälineissä, joten koiran hakeminen kentältä voisi olla helpompaa ja vähemmän stressaavaa autolla kuin julkisilla kulkuvälineillä. Jos koira on kovin arka ja peloissaan, niin mahdollisuuksien mukaan ota kentälle mukaan myös joku toinen ihminen avuksi. Muista ottaa mukaan myös voimassaoleva henkilöllisyystodistus. Emme luovuta koiraa päihtyneelle henkilölle.

Koiran tultua kotiin

Koiran karkaamisriski on todella suuri ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana. Koiralla on hyvä käyttää yhtä aikaa hyvin istuvia Y-valjaita, sekä riittävän tiukalla olevaa kaulapantaa. Ulkoillessa käytä kahta hihnaa niin että toinen on kiinnitettynä valjaisiin ja toinen pantaan. Toinen hihnoista on hyvä kiinnittää vyötärölle. Jos koira riuhtaisee hihnan kädestäsi, koira on silti kiinni vyötäröhihnassa.

Toivomme jokaisen adoptoijan ottavan tosissaan nämä ohjeet vaikka tuplavarmistus kuulostaisikin liioittelulta. Näin vältymme turhalta stressiltä puolin ja toisin, jonka koiran karkaaminen aiheuttaa. Koiran kiinni saaminen on usein pitkä ja työläs prosessi, joka voi päättyä myös sillä kaikista ikävimmällä tavalla. Emmehän kukaan toivo sitä koiralle joka on juuri saanut uuden mahdollisuuden elämään.

Ota talteen koiran hajua siltä varalta, että etsijäkoiraa tarvitaan karkulaisen jäljittämiseen. Harjaa talteen koiran karvoja ja laita esimerkiksi minigrip-pussiin, jonka voit sulkea tiiviisti. Hajuksi käy myös esimerkiksi koiran kaulapanta, takki tai lelu. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai pieneen muovipussiin. Kirjaa purkkiin tai pussiin päivämäärä ja laita säilöön johonkin kuivaan ja pimeään paikkaan.

Koiraa ei saa päästää vapaaksi, ennen kuin olette tutustuneet kunnolla ja koira on oppinut luottamaan sinuun ja tulee luokse käskystä. Myöskään aidatulla pihalla koiraa ei tule päästää vapaaksi vaan ulkoiluttaa hihnassa, sillä koira voi hypätä aidan yli ja karata, tai se ei anna ottaa itseään kiinni/tule luokse, koska luottamussuhdetta ei ole vielä syntynyt.

Koirat lennätetään Suomeen, joten kokemus on koiralle stressaava ja väsyttävä. Siksi koiran tulisikin ensimmäisinä päivinä antaa levätä ja rauhassa tutustua uusiin perheenjäseniinsä ja elinympäristöönsä. Rauhoita kotisi kun koira saapuu, älä pyydä heti vieraita katsomaan uutta perheenjäsentä. Alussa tee koiran kanssa lyhyitä lenkkejä usein päivässä äläkä vie koiraa koirapuistoon, ennen kuin koira on kotiutunut ja myös madotettu uudestaan. Hyvänä muistisääntönä on, ettei koiran kanssa kannata käydä koirapuistoissa ensimmäisen kuukauden aikana. Ensimmäisen kuukauden aikana koiran tulee antaa rauhassa tutustua uuteen perheeseen, joten älä ala välittömästi kouluttamaan koiraa tai aloita koiran kanssa jotain harrastusta, sillä koirilla on usein kova stressi opetellessaan tarhaolosuhteista kotikoiran tavoille. Stressi heikentää koiran oppimiskykyä. Selkeät päivärutiinit auttavat rentoutumaan. Alkuun ulkona olisi hyvä kävellä aina samaa reittiä. Hyvä olisi heti alkaa harjoittelemaan myös yksinoloa ja omalle pedille menemistä ja rauhoittumista.

Koiran terveys ja suositukset jatkoseurannasta

Koira tulisi myös madottaa sen tultua Suomeen. Suosittelemme tarhakoirille heti aloitettavaksi 3 päivän Axilur-kuuria sekä 2 viikon sisään saapumisesta vielä Drontal Comp -kuuria, jotta mahdolliset madot saataisiin koirasta häädettyä. Lisäksi suosittelemme Frontline- tai vastaavan ulkoloishäätökäsittelyn uusimista 4 viikon kuluttua etenkin punkkikautena.

Suosittelemme ottamaan uusintatestit seuraavista tarttuvista taudeista:

Leishmanioosi ensimmäinen uusintatestaus 6-7 kk sisällä Suomeen saapumisesta, tämän jälkeen vuosittain tai jos oireita ilmaantuu välittömästi.

Sydänmato (Dirofilaria Immitis) 6-7 kk sisällä Suomeen saapumisesta

Ehrlichioosi 6-7 kk sisällä Suomeen saapumisesta

Suosittelemme koiran viemistä terveystarkastukseen eläinlääkärille mahdollisimman pian kotiutumisesta. Huomioithan että koiralla voi olla piileviä sairauksia tai vammoja, joita Kyproksella ei ole huomattu. Emme siis voi mennä takuuseen siitä että koira olisi täysin terve eikä sillä olisi mitään vaivoja. Tämän vuoksi onkin tärkeää tehdä koiralle perusteellinen terveystarkastus.

Vältä alussa pitkiä lenkkejä koiran kanssa, koiran fyysinen kunto voi olla huono johtuen vähäisestä liikunnan määrästä. Äkillinen liikunnan lisääminen voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinongelmia. Koira voi myös alussa olla väsynyt, joten pitkät lenkit voivat rasittaa koiraa enemmän. Lisää lenkkien pituutta pikku hiljaa.
Huomioithan myös ettei koira välttämättä ole täysin sisäsiisti, vaikka olisikin ollut kotihoidossa ennen lentoa. Aloita sisäsiistiksi harjoittelu heti koiran tultua Suomeen, useita pikku lenkkejä päivässä ja muista kovasti kehua kun koira tekee tarpeet ulos. Koira ei myöskään välttämättä osaa kulkea hihnassa heti nätisti, joten hihnakoulutustakin useimmiten alussa joutuu harjoittamaan
Sinun olisi hyvä varata vähintään muutama vapaapäivä itsellesi, kun koira tulee Suomeen. Näin voitte rauhassa tutustua ja luoda luottamussuhdetta.

Koiran kotiutuminen

Koirat ovat yksilöitä. Jotkut koirat vaikuttavat olevan heti kuin kotonaan, toisilla kestää kauemmin. Kotiutuminen voi kestää kolmesta kuukaudesta yli puoleen vuoteen, ja koiran vapautuminen ja avautuminen jatkuu vielä tämän jälkeenkin, mutta hitaammalla temmolla, joten sitä ei huomaa niin selvästi. Alussa jotkut koirat voivat olla levottomia, jotkut peloissaan ja koira voi olla ripulilla. Siksi olisikin hyvä varata lääkekaappiin ripulilääkettä (esim. Promax) sekä maitohappovalmistetta (esim. Aptus) ja syöttää koiralle ensimmäisinä päivinä hyvin sulavaa ruokaa (esim. riisiä, kanaa, laktoositonta raejuustoa). Koiralla voi myös stressin vuosi esiintyä alussa ruokahaluttomuutta, tai se ei juo, pissaa eikä ulosta, mutta nämä helpottavat yleensä muutamassa päivässä, kunhan koiran stressitaso laskee. Myös vitamiinilisät olisivat hyviä koiran ruokavaliossa aluksi, sillä koirat voivat kärsiä vitamiinipuutoksista kehnon ruokavalion vuoksi.

Alkuvaiheessa koiraa ei tulisi jättää yksin pitkäksi aikaa sillä se voi olla koiralle stressaavaa ja ahdistavaa. Yksinoloa tulisi harjoitella pikkuhiljaa.

Tarhalla kiltti ja ystävällinen koira voi järkyttää tuoretta adoptioperhettään murinalla, valehyökkäyksillä, tai muilla aggressiivisilla eleillä ihmisiä tai muita koiria kohtaan. Tavallisin syy murinaan ja hyökkäävyyteen on pelko ja epävarmuus, ja lähes yhtä yleinen syy on koiralle tärkeiden asioiden eli resurssien puolustaminen. Resursseja ovat esimerkiksi ruoka, lepo, rauha, tila, sopivat makuupaikat. Jos koira on väsynyt, ja ainoa mukava ja rauhallinen lepopaikka on sohva, on ymmärrettävää, jos koira haluaa puolustaa lepoaan sillä.

Oli kyse sitten pelosta, epävarmuudesta, tai koiran kokemasta resurssien niukkuudesta, ensimmäinen askel on tarjota koiralle ruokarauha, riittävästi lepoa ja aikaa totutella rauhassa ympäristöönsä. Koiran elämänmuutoksesta johtuvat stressihormonit viipyvät kehossa monia päiviä. Koiraa ei kannata alkaa kieltämään tai torumaan ei-toivotusta käytöksestä, se nostaa vain entisestään stressitasoja ja siitä tulee vielä epävarmempi. Yritä ennakoida, että ei-toivottuja tilanteita ei syntyisi, ja palkitse aina toivotusta käytöksestä. Jos koira esimerkiksi leimautuu hyvin vahvasti yhteen perheenjäseneen, ja alkaa omimaan tätä ihmistä itselleen, koiraa palkitaan kun se sallii muiden perheenjäsenten/lemmikkien lähestyä tätä ihmistä. Jos koira osoittaa jännittymisen merkkejä, ihminen, jonka huomiosta kisataan, poistuu koiran luota. Opettele lukemaan koirasi rauhoittavia signaaleita, jotta tunnistat, milloin koira on rentoutunut ja milloin hermostunut.

Resurssiagressio kumpuaa menetyksen pelosta. Nyt kun mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään koiralla on jotain omaa ja tärkeää (esim. ihminen, ruoka, luu, makuupaikka tms.), se ei vielä tiedä, että hyvät asiat ovat tulleet jäädäkseen, niistä ei ole niukkuutta. Kun tämä pelko menettää tärkeä asia saadaan poistettua, ei koiralla ole enää syytä puolustaa resurssejaan. Toimintamallit vahvistuvat koiran toteuttaessa niitä, joten jos koira useasti ajautuu aggressiiviseen käytökseen puolustaessaan jotakin, siitä tulee helposti refleksimäinen tapa, jonka karsimisessa kestää aina pidempään. Siksi olisi hyvä saada tällaiset tilanteet minimoitua ennakoimalla tai muilla järjestelyillä niin, että koiralle ei pääse muodostumaan ei-toivottuja ratkaisumalleja. Toisekseen on tärkeää miettiä ja tarkistaa, että resursseja on tarpeeksi. Esimerkiksi mieluisia makuupaikkoja voi mielellään olla yhtä koiraa kohden useampiakin. Samoin myös leluja, juoma-astioita jne. Resurssia ei saa ottaa väkisin itse tilanteessa pois puolustavalta koiralta, jollei sille ole ensin opetettu luopumista.

Ongelmatilanteissa toivomme, että otatte yhteyttä meihin, jotta voimme auttaa pääsemään ongelmista yli. Jos kuitenkin käy niin, että ongelmat muodostuvat ylitsepääsemättömiksi ja haluatte koirasta luopua, ottakaa meihin yhteyttä, jotta voimme sopia miten jatkossa toimimme. Yhdistys etsii koiralle tarvittaessa uuden kodin. Adoptiokuluja emme palauta. Jos koira ei voi olla kodissa uuden kodin etsinnän aikaa, pyrimme etsimään mahdollisimman pian kotihoitopaikan ennen uuden kodin löytymistä. Koiraa ei saa missään nimessä lopettaa ilman pätevää syytä, vain siinä tapauksessa, jos koira kärsii sairauden vuoksi. Myöskään ilmoittamatta yhdistykselle koiraa ei saa lopettaa. Sama pätee myös koiran luovuttamiseen eteenpäin, yhdistys on aina se joka etsii koiralle uuden kodin.

Perheen ihmisiin tai koiriin suuntautuva aggressiivisuus. Verkkodokumentti. <https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-kayttaytyminen/aggressiivisuus/perheen-ihmisiin-tai-koiriin-suuntautuva>.

Rauhoittavat signaalit. Verkkodokumentti. < https://www.taitoatassuihin.fi/rauhoittavat-signaalit/>.

Yhdistyksellämme on Facebookissa ryhmä Kyproskoirat ry:n kautta kodin saaneet, jonka kautta mielellämme kuulemme Suomesta kodin saaneiden koirien kuulumisia. Ryhmässä voi kysellä myös neuvoja mahdollisiin ongelmatilanteisiin, ja saada vertaistukea muilta Kyprokselta adoptoineilta. Tervetuloa mukaan!